Снимка: БулфотоНационалната агенция за приходите оспорва акта на Комисията за защита

...
Снимка: БулфотоНационалната агенция за приходите оспорва акта на Комисията за защита
Коментари Харесай

НАП оспори 5-те милиона глоба и обмисля да съди за същата сума хакерите, източили данните на 5 млн. българи

Снимка: Булфото

Националната организация за приходите оспорва акта на Комисията за отбрана на персоналните данни, разгласи Национална агенция за приходите, представена от offnews.bg.

Предстои и обжалване на наказателното разпореждане, с което е глобена с 5.1 милиона лв. за допускането на теча на персоналните данни на близо 5 млн. българи при хакерска офанзива, оповестена на 15 юли.
От приходната организация оповестиха още, че обмислят да заведат дело " против причинителите на хакерската офанзива ". Обвиняеми са притежателят на компанията за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров и ИТ експертът и чиновник в нея Кристиян Бойков.
Актът за определяне на административно нарушаване, формиран против Национална агенция за приходите от Комисията за отбрана на персоналните данни, информация за който бе обществено оповестена през днешния ден в тв изявление от ръководителя ѝ Венцислав Караджов, е оспорен в законовия 3-дневен период, посочи Национална агенция за приходите. Наказателното разпореждане, с което комисията постанова глоба в размер на 5,1 млн. лева, също ще бъде обжалвано пред съда.

" Главният претекст за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им обществено обявяване са резултат от дейности, представляващи закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс на Република България,  осъществени без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана " , написа в прессъобщението.

От Национална агенция за приходите обмислят и предприемането на правосъдни дейности по отношение на причинителите на хакерската офанзива против сървърите на организацията, като е допустимо както присъединението на организацията в наказателното произвеждане, по този начин и воденето на гражданско дело.

" Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане " - допълват от Национална агенция за приходите.

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители, ще бъде пусната в употреба през идната седмица, оповестяват още от организацията. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация, или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР